Oke, ik moet eerlijk zijn. Die titel heb ik natuurlijk niet zomaar gekozen. Het is een beetje clickbait. Er bestaat namelijk geen één beste dierenverzekering. Hoezo? Dat leggen we je graag uit. En we leggen je wel uit hoe je een hele goede dierenverzekering voor je hond, kat, papegaai, paard of konijn (of ander huisdier) kan afsluiten.
Elk dier is uniek
.. En daarom is een dierenverzekering dat ook! Wat voor jouw hond ‘de beste dierenverzekering‘ is, kan voor de hond van je buren weer een miskoop zijn. Elk dier heeft weer een ander medisch verleden (of toekomst).
De premie van een dierenverzekering wordt namelijk bepaalt aan de hand van het ras, de leeftijd, medisch verleden en gewicht. Heb je een pup? Dan kan het zo zijn dat de premie niet zo hoog is. Naast wat vaccinaties en eventuele sterilisatie maak je waarschijnlijk niet veel medische kosten. Maar ga je een dierenverzekering afsluiten voor je oude kat van 7 jaar oud die last heeft van haar gewrichten? Dan wordt de premie een stuk duurder.
Zo kies je de juiste verzekering
Over het algemeen zijn er een aantal aanbieders: Ohra, Petplan, Reaal Dier & Zorg, Aegon, Jumper en Inshared. Zij hebben allemaal een eigen premie als basispremie (waar nog geen aanvullende kosten worden vergoed). Deze ligt voor honden onder de €50 en voor katten vaak onder de €40.
Een basisverzekering voor je huisdier is altijd goed. Verwacht je dat je hond in de toekomst medicijnen nodig heeft, een operatie moet ondergaan of tandzorg nodig heeft? Dan is het aan te raden om ook naar aanvullende verzekeringen te kijken. Je betaalt daar per maand een klein bedrag extra voor. Maar zodra de nood aan de man is en jij een hoge rekening op je deurmat krijgt, hoef je niet al te diep in de buidel te tasten.
Is een dierenverzekering verplicht?
Vraag je je nu af of je eigenlijk wel een dierenverzekering af moet sluiten? Anders dan bij een zorgverzekering voor mensen is een dierenverzekering niet verplicht. Natuurlijk is het wel verstandig om een verzekering voor je huisdier af te sluiten. Mocht je hond, kat of konijn ooit medicijnen nodig hebben, dan hoef je daar je spaarrekening niet voor aan te breken. Je kan natuurlijk ook een spaarpotje maken, waar je elke maand een x bedrag instopt. Mocht je hond dan ooit medische zorg nodig hebben, dan kan je je spaargeld daarvoor gebruiken. En zo niet, dan betaal je ook nooit teveel.