Lifestyle

Handige tips voor het leggen van laminaat

laminaat leggen

Laminaat is een geliefde keuze wanneer het gaat om de vloer in je woning. Het is veelzijdig, toepasbaar in ieder interieur en het is ook nog eens vrij eenvoudig aan te leggen. Hoe je zelf tot het ideale resultaat komt, vertellen wij je in dit artikel!

Goede voorbereiding

Hoe logisch het ook klinkt, een goede voorbereiding wordt nog wel eens vergeten. Zorg er van tevoren voor dat je alle benodigdheden hebt voor het leggen van je laminaatvloer. Maar eigenlijk begint je voorbereiding al bij het kopen van het laminaat. Meet de ruimte op, zodat je exact weet hoeveel je nodig hebt. Wanneer je het laminaat in huis hebt is het verstandig om het te laten acclimatiseren in de ruimte waar het komt te liggen. Neem hier minimaal 48 uur de tijd voor. Wanneer we kijken naar gereedschappen heb je een hamer, zaag, potlood en liniaal nodig.

De aanleg

Wanneer je begint met het aanleggen van je laminaatvloer zorg je ervoor dat het oppervlak recht en schoon is, om tot een optimaal resultaat te komen. Als eerste leg je de ondervloer aan. Welke ondervloer voor jou het beste is, hangt af van je woonsituatie. Lees je voor aanschaf daarom goed i over de voordelen van alle soorten ondervloer. De eerste banen die je legt zijn het belangrijkste. Het is verstandig om bij lastige punten te beginnen, zoals hij radiatoren of leidingen. Om ruimte te houden voor de plinten houd je ongeveer een centimeter afstand van de muren. Met een hamer kun je de stukken laminaat aan elkaar tikken. Omdat laminaat een natuurproduct is kan er tussen verschillende pakken een minuscuul kleurverschil zitten. Daarom is het aan te raden om verschillende pakken door elkaar te gebruiken, om het niet op te laten vallen.

De afronding

De laatste baan is meestal het lastigst. De kans dat deze precies past is vrijwel 0, dus ontkom je er niet aan om deze passend te maken. Hierdoor kun je een zaag of een laminaatsnijder gebruiken. Je zet eenvoudig een streepje waar je moet zagen en zo maak je de laatste baan passend. Zoals je al hebt kunnen lezen, heb je overal één centimeter afstand van de muur gehouden. Hier plaats je de plinten. Sommige plinten hebben de mogelijkheid om snoeren en kabels weg te werken en hebben een luxe uitstraling. Deze zijn echter wel lastiger in de installatie dan eenvoudige en goedkopere plakplinten.