Lifestyle

Stappenplan voor het grondig schoonmaken van de fiets

fiets schoonmaken

Ons meest geliefde vervoersmiddel is natuurlijk de fiets. Een fiets die goed onderhouden is, gaat veel langer mee. Verschillende delen van je fiets gaan na verloop van tijd namelijk sneller stuk of gaan roesten. Een fiets schoonmaken is dus heel belangrijk. Je fiets schoonmaken kun je het beste zo snel mogelijk na een ritje doen, want anders droogt het vuil op. Voor het schoonmaken begin je met een emmer te vullen met water, aangevuld met schoonmaakproducten voor de fiets. Gebruik geen afwasmiddel, want deze producten kunnen soms het oppervlak van de fiets beschadigen. Je kan de fiets altijd plaatsen op een fietsstandaard, om hem vervolgens eenvoudig schoon te maken.

Drie belangrijke schoonmaakmethodes

Door weer en wind brengt onze fiets ons naar A en B. Maar zorg je wel goed voor je fiets? Wanneer je veel fietst, kan er regelmatig iets kapot gaan of slijten. Door zelf goed je fiets schoon te maken en jaarlijks voor een onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker langs gaat, kun je dit grotendeels voorkomen. Aan de hand van dit stappenplan kun je er voor zorgen dat je je fiets grondig schoon kunt maken.

1. De fiets schoonmaken

Het eerste wat je moet doen is met een handborstel het frame en de wielen goed afnemen. Vervolgens gebruik je een emmer met warm water en een spons om de fiets van bovenaan tot onderaan goed schoon te maken. Poets de fiets waar het meeste vuil zit, zoals de binnenkant van de spatborden, met een spons of een doekje met water. 

2. De fietsketting schoonmaken

Na een ritje op de fiets is de fietsketting schoonmaken een zeer belangrijk onderdeel. In de fietsketting hoopt zich makkelijk vuil op. Het vuil is vaak kleverig vanwege de olie en kan niet zo gemakkelijk worden verwijderd. Dip een doek in reinigingsmiddel en laat de ketting draaien met de trappers terwijl je de doek langs de ketting wrijft. Op deze manier kun je de fietsketting het gemakkelijkst schoonmaken.

3. Roestvlekken verwijderen

Nadat je de fiets hebt schoongemaakt, is het belangrijk dat je je fiets ergens overdekt neerzet. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat je fiets sneller gaat roesten. Gelukkig is roest op je fiets makkelijk te verwijderen. Haal eerst de roest met een staalborstel weg en maak de roestplekken vervolgens glad met een schuursponsje. 

Diverse schoonmaakproducten

Na het schoonmaken van je fiets is het tijd om het fietsframe weer te laten stralen. Hiervoor kun je gebruik maken van wax. Breng een beetje wax aan op een doek en wrijf het in op het frame van de fiets. Naast de schoonmaakproducten van de fiets zijn er ook verschillende producten waarmee je gemakkelijk jouw stuurlint, fietshelm en fietsbril kunt schoonmaken. 

Bron: https://www.cyclon.nl/